182 - De emotionele kant van buikvet
Apr 25, 2025Het voorjaar is in volle gang en dat betekent voor veel vrouwen stress als het gaat om ons lijf. Want vanaf nu kunnen we ons lichaam niet meer verbergen in een wijde trui. Maar worden alle rolletjes pijnlijk zichtbaar. Met één ding voorop: onze buik. Want die staat met stip op nummer één van de onvredeladder.
Daarom duik ik in deze podcast aflevering diep met je in de emotionele kant van buikvet. Want naast natuurlijk onze hormonale veranderingen na de veertig heeft buikvet of beter gezegd het opslaan van vet op de buik ook een emotionele reden. Die alles te maken heeft met het aangeven van grenzen en hoe jij jouw leven ervaart.
Dus in plaats van jouw buik te zien als een vijand, wordt het tijd om te gaan kijken naar de boodschap die ze je geeft. Jouw buik vraagt om aandacht. En de grote vraag is: wat zegt die vetlaag eigenlijk tegen je? Wat probeert je lichaam je te vertellen?
In deze aflevering deel ik vijf emotionele redenen waarom vrouwen vaak buikvet vasthouden, en hoe deze verbonden zijn met onze emoties, stress en onverwerkte gevoelens. Waardoor je gaat begrijpen waarom streng diëten of eindeloze buikspieroefeningen alleen geen blijvende resultaten geven. Als je ze niet combineert met het herstellen van de verbinding met jezelf, het loslaten van controle, en het leren omgaan met je emoties.
Zodat je beter gaat begrijpen hoe je de verbinding met jezelf en je vrouwelijke kracht kunt herstellen en eindelijk kunt stoppen met vechten met je lijf. En: deze vakantie heerlijk onbekommerd in je bikini durft te stappen.
Veel luisterplezier!
Je kunt de podcast ook luisteren in deze podcast-apps.
De emotionele kant van buikvet
Dag mooie vrouw!
Kun je het geloven, het is alweer vrijdag en het is alweer eind april. De mooiste maand van het jaar staat voor de deur en dat is de maand mei. Waarin alles hier eindelijk groen wordt en de tuin zichzelf in haar volle glorie uitpakt. Ik zie echt alles borrelen en tot leven komen. Heerlijk is dat. En wat ook heerlijk is, is dat de temperaturen steeds lekkerder worden.
En dan kom ik gelijk bij het onderwerp van deze podcast. Want ik weet dat deze hogere temperaturen voor heel veel vrouwen ook een boel stress geeft want, ai, die zomerkleding. En ai, die bikini. De eerste vraag is natuurlijk ieder jaar: past het überhaupt nog. En de tweede vraag daarna is vervolgens: hoe ga ik die buik verdoezelen. Want in een grote trui lukte dat nog wel, maar in een hemdje is dat echt onmogelijk. En naarmate de menopauze verder vordert wordt dat natuurlijk een steeds grotere uitdaging. Want of we willen of niet, ons figuur verandert.
Ik zat gisteren TV te kijken naar Ivo Niehe die op ontbijtbezoek ging bij Willeke Alberti. En dat vind ik echt een prachtig voorbeeld van hoe ons lichaam verandert. Ik zag allerlei fragmenten voorbij komen van een jonge Willeke, een Willeke op middelbare leeftijd en de Willeke van tachtig die ze nu is. Ik zag vollere Willekes en superslanke Willekes. Ook daarin zie je dat het lichaam zich constant aanpast aan de omstandigheden.
Want dat is hoe het vrouwenlichaam werkt. Ons vrouwenlichaam creëert bufferzones als het zich niet veilig voelt. Of als het intern druk bezig is met een gigantische reorganisatie zoals tijdens de pubertijd of een zwangerschap, het moederschap of de overgang. En wat ik zie is dat de meeste vrouwen dit mechanisme niet begrijpen en afwijzen. Door keihard te zijn voor zichzelf en het gevecht met zichzelf aan te gaan. En natuurlijk kun je sturen hoe je eruitziet en hoe je je voelt door de keuzes die je maakt als het gaat over wat je eet en hoe je beweegt. Maar dit is misschien in totaal maar 15 procent van de puzzel. De overige 85% van de puzzel ligt in factoren als genen en lichaamsbouw en vooral: je leven.
Jouw leven op dit moment en vooral: hoe je jouw leven kiest te ervaren, is het belangrijkste deel van de puzzel. Jouw gevoelsleven, jouw vermogen of onvermogen om te dealen met je emoties en jouw vermogen tot zelfleiderschap, oftewel de mate waarin je in staat bent om jouw brein en emoties te managen bepaalt de overige 85%. En de overgang en vooral ook de periode daarna nodigt ons uit om ons zelfleiderschap als vrouw weer terug te nemen. En de eerste basisvoorwaarde daarvoor is, dat we gaan begrijpen hoe onze emoties werken. Dat we ons weer gaan verbinden met ons rijke gevoelsleven, dat we het grootste deel van ons leven aan de kant hebben gezet en genegeerd omdat we moesten zorgen voor anderen.
En onze buik is daarin een belangrijke sleutel. Misschien is dat wel een belangrijke reden – even los natuurlijk van de hormonale veranderingen - waarom we na ons veertigste juist daar onze vetten opslaan. Omdat het een manier is van ons lichaam om onze aandacht te vragen. Want waarom houdt je lichaam juist daar het vet vast, in your face, op de plek waar we het echt niet willen? Op onze buik, in de taille. Op de plek van onze vrouwelijkheid.
Want jouw buik is de plek waar jouw kracht, intuïtie en creatie huizen. Het is de belangrijkste plek van je lichaam. Het is de plek waar al je vitale organen zitten. Dus als je het emotioneel bekijkt, is het heel logisch dat tijdens het hele transformatieproces van de overgang juist daar het vet gaat zitten. Het is een manier van je lichaam om jou te beschermen.
Jouw buik is de plek waar alles samenkomt: grenzen die je te lang hebt genegeerd. Verdriet dat niet goed of helemaal niet is doorvoeld. Controle die je nog niet los durft te laten. De zorg voor anderen die je steeds zwaarder valt.
Dus als je het bekijkt vanuit dat oogpunt, is vet op je buik geen straf. Het is niet iets dat je lichaam je aandoet. Het niet oneerlijk. Maar het is juist een boodschapper. Een letterlijke beschermlaag. Een manier van je lichaam om je aan te geven dat het zich nog niet veilig genoeg voelt om te kunnen ontspannen. Dat je ergens nog in de overlevingsmodus loopt rond te rennen.
En in dat proces helpt het niet om het gevecht met jezelf aan te gaan. Om jezelf op een streng dieet te zetten en iedere dag zware buikspieroefeningen te doen. Wat je dan eigenlijk doet is de radio keihard aanzetten omdat je niet wilt horen wat iemand zegt. Natuurlijk kun je je lichaam ondersteunen in het proces met de juiste voeding en beweging die je fijn vindt.
Maar doe het altijd omdat je jouw relatie met jouw buik wilt helen. Want zolang je tegen je lijf blijft vechten, zolang je denkt dat je je buik kwijt moet, zul je nooit echt landen in jezelf. En dat is nu precies wat je lichaam van je vraagt in deze periode van je leven. Om te stoppen met vechten tegen jezelf en de verbinding met jezelf weer te gaan herstellen.
En in dat hele proces speelt jouw buik een hele belangrijke rol. Als boodschapper die je precies vertelt waar jij jezelf nog niet genoeg beschermt, waar jij nog niet durft te ontspannen, waar jij nog denkt dat je moet volhouden in plaats van voelen. Waar je nog functioneert vanuit de mannelijke energie. Daarom geef ik je in deze podcast vijf emotionele redenen waarom het vrouwelijke lichaam buikvet vasthoudt. En als je deze redenen hoort, dan ga je ook gelijk begrijpen waarom dat buikvet er zo verrekte lastig af te krijgen is op de traditionele manier.
1. Je lijf voelt zich nog niet veilig genoeg om los te laten
Buikvet is letterlijk een beschermlaag. Een buffer tegen de drukte om ons heen. Ik las laatst ergens dat we in onze huidige wereld meer dan 35.000 beslissingen moeten nemen per dag. Tegenover 250 beslissingen per dag voor onze oerouders. En ons brein is hierin niet geëvolueerd. Dus het is logisch dat vrijwel iedere vrouw rondloopt in een staat van overprikkeling en innerlijke onrust.
Dat we constant alert zijn, vaak zonder dat we het doorhebben. We zijn de hele dag druk, ons hoofd heeft geen moment rust en we hebben het gevoel dat als wij het niet doen, dat het dan of niet gebeurt of, als het wel gebeurt dat het dan niet goed gaat. Waardoor we het alsnog moeten doen en daarom doen we het gelijk maar zelf. En daardoor halen we onszelf iedere dag opnieuw een hoop stress op de nek.
En als er iets is waar het vrouwelijke oerbrein, maar vooral ons vrouwelijke lichaam niet tegen kan dan is het stress. Dus wanneer jouw oerbrein waarneemt dat je chronisch onder stress staat, dan zal het gaan bufferen. Het zal letterlijk een beschermlaag aanleggen.
2. Je bent jarenlang over je grenzen gegaan — vaak in stilte
Jouw buik is het centrum van je ‘nee’. In jouw buik schuilt jouw intuïtie, jouw innerlijke weten, jouw intuïtieve grens. En als je je hele leven lang “ja” hebt gezegd terwijl je “nee” voelde, dan zal je lichaam daarop reageren met het bouwen van een fysieke grens. Het zal letterlijk je grens zichtbaar maken. Door een buffer te vormen op de plek waar je het meest kwetsbaar bent. In de hoop dat je gaat kijken naar wat er werkelijk aan de hand is. Maar meestal doen we dat niet. Wat we doen is dat we investeren in corrigerend ondergoed en strakke kleding en proberen om die buik weg te krijgen.
Terwijl je lichaam alleen maar vraagt om je aandacht en om wat vaker nee te zeggen en te kiezen voor jezelf.
3. Je wilt graag de boel onder controle houden
In de onveilige en vrouw onvriendelijke wereld waarin we leven, is het heel logisch dat je als vrouw graag de boel onder controle wilt houden. Het is een diepgeworteld overlevingsmechanisme in een wereld waarin de balans tussen het mannelijke en vrouwelijke ver te zoeken is.
En daar waar we onszelf niet veilig voelen als vrouw, is onze natuurlijke reactie om de boel onder controle te houden. Omdat we denken dat we veilig zijn als we alles begrijpen, fixen, of regelen. Waardoor we vaak veel te veel hooi op onze vork nemen en alle touwtjes in handen willen hebben. Thuis, op je werk, in relaties. Maar dat is de mannelijke manier van het creëren van veiligheid. Onze veiligheid als vrouw ligt juist in verbinding. Met onszelf en met elkaar. Ons vrouwelijke oerbrein heeft ruimte en vooral rust nodig om te ontspannen, vertrouwen en ontvangen. En dat gaat niet als je alles wilt controleren.
Want wat je daarmee creëert is dat je hoofd constant aanstaat. Omdat je de hele dag bezig bent met plannen, zorgen, doelen en al die andere dingen die nodig zijn om de boel onder controle te houden. En dat zorgt ervoor dat je niet kunt ‘landen’ in jezelf. Doordat je alles krampachtig onder controle wilt houden verbreek je juist de verbinding met jezelf. Je hoofd houdt je vast in de toekomst of het verleden, maar je mist het nu – je lichaam, je gevoel, je behoeften.
En alle spanning die je ervaart in je hoofd heeft een rechtstreeks effect op je buik. Jouw buik reageert daarop door vet vast te houden. Jouw buikvet betekent dus niet dat je zwak bent of hebt gefaald. Maar is een reactie van je lichaam op de constante strijd in je hoofd. Het is je lichaam dat je vraagt om meer te gaan ontspannen en meer balans te gaan creëren voor jezelf in jouw leven. Om te gaan loslaten en te gaan vertrouwen op jezelf.
4. Er zijn emoties die nog niet helemaal doorleefd zijn
Jouw buik is de plek waar onverwerkte emoties nestelen. En dat hoeven echt geen grootse en meeslepende gevoelens te zijn. Vaak gaat het juist om de kleine dingen, om herhaalde ervaringen van niet gezien worden, niet gehoord worden, of het gevoel dat je jezelf altijd moet wegcijferen om anderen tevreden te stellen. En in plaats van te voelen, heb je jezelf keer op keer geforceerd om door te gaan alsof alles in orde was. Het punt is alleen dat wanneer je een emotie niet doorvoelt, dat ie in je lijf blijft hangen. Vaak in je buik.
En dat maakt dat je buik niet alleen zwaar aanvoelt door wat je eet, maar ook door alles wat je niet hebt uitgesproken of doorleefd. Waarschijnlijk heb je net als iedere vrouw, je hele leven lang je eigen behoeften genegeerd. Omdat je dacht dat andere mensen belangrijker waren.
En ondanks dat deze momenten misschien klein lijken, bouwen ze zich op in je lichaam. In de vorm van fysieke spanning, opgehoopte emoties, en uiteindelijk een gevoel van ‘vastzitten’. Je lichaam draagt dus iedere dag opnieuw het gewicht van jouw onverwerkte emoties. Daarom heeft het ook geen zin om het gevecht aan te gaan met je kilo’s. Wat je veel beter kunt doen is stoppen met jezelf veroordelen en leren hoe je kunt dealen met je emoties. En dat is ook wat we uitgebreid doen in de Membership. Daar besteed ik maar liefst drie maanden aan de werking van je emoties en ga je leren hoe je emotioneel gezond kunt worden, hoe je emotioneel volwassen kunt worden en hoe je jezelf emotioneel kunt bevrijden.
5. Je hebt (onbewust) de overtuiging dat je energie moet ‘reserveren’ zodat je aan anderen kunt blijven geven
Dit patroon is vooral herkenbaar voor vrouwen die altijd klaarstaan voor anderen. Die alles regelen, het huishouden draaiende houden, hun werk goed doen en altijd een oor hebben of een helpende hand bieden.
Je bent zo gewend om jezelf opzij te zetten voor het welzijn van anderen, dat het je tweede natuur is geworden. Het is voelt gewoon alsof dit is wie je bent. En daardoor zal je lichaam reserves aan gaan leggen zodat je altijd voldoende energie hebt om te kunnen geven aan anderen. Maar ook omdat het nooit weet wanneer je weer tijd en energie voor jezelf hebt.
Je lichaam wordt dus als het ware een opslagplaats voor de onuitputtelijke reserves die je denkt nodig te hebben. En vaak is je buik de plek waar dit gebeurt omdat hier de meeste vitale organen te vinden zijn. Je buik staat letterlijk de hele dag ‘aan’ en is 24/7 in overlevingsmodus. Maar de vraag is: Hoe lang kan je dit volhouden?
Want als zorgzame vrouw geef je vaak ten koste van jezelf. Ben je een helper, degene die het altijd regelt, degene die zorgt dat alles in balans blijft, zelfs als je er zelf aan onderdoor gaat. Maar omdat je constant ‘aan’ staat, verlies je de verbinding met je eigen behoeften. Waardoor het onmogelijk voor je wordt om écht voor jezelf te kiezen zonder schuld of angst voor afwijzing of oordeel. Maar je kunt niet blijven geven zonder opnieuw op te laden. En zolang je dat wel blijft doen, zal je lichaam reserves vasthouden.
Jij bent de bron van alles wat je anderen kunt geven. Als jij jezelf niet voedt, als jij jezelf niet op de eerste plek zet, kun je uiteindelijk niet meer de kracht vinden om te geven wat je zo graag wil. Dat is de boodschap die jouw buik heeft voor jou.
Nu je dit weet zie je hopelijk dat jouw buik niet je vijand is, maar juist een communicatiemiddel van je lichaam. Het is een middel dat je lichaam gebruikt om je aandacht te vragen. Het is de plek waar alles wordt opgeslagen wat je nog niet durfde te voelen. Het is jouw veilige plek. Jouw buik is niet iets om te pletten in corrigerend ondergoed of in te strak zittende kleding. Jouw buik is de sleutel naar het herstellen van de verbinding met jezelf. En als je daarmee aan de slag wilt, dan is de Feminine Way of Eating Membership jouw place to be. Hier doen we al het werk dat nodig is om de verbinding met jezelf te herstellen. Kijk gerust op carolavanbemmelen.nl voor meer informatie.
Wil jij ook gaan eten op de Vrouwelijke manier?
Ik heb een gratis e-book voor je gemaakt waarin ik je alles uitleg over de filosofie van
The Feminine Way of Eating
Ontdek hoe The Feminine Way of Eating ook jou kan helpen om weer een Relaxte Relatie te creëren met Eten!
Na het lezen van dit e-book begrijp je waarom het je nooit is gelukt. En wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat het dit keer wel goed gaat!