173 - Als je bang bent dat het niet lukt
Feb 21, 2025Als je bent zoals ik, dan ben je ontelbare keren opnieuw begonnen. Vol goede moed neem je een gezond ontbijt, je zegt nee tegen de traktatie van je collega bij de koffie, maar na de lunch gaat het alweer mis. En wanneer dat gebeurt baal je als een stekker en voel je je zwak. Maar vooral vraag je je af waarom het anderen wél lukt en jij steeds weer terugvalt. Je vraagt je af waarom het niet lukt. Maar wat het bijzondere hier is, is dat het probleem niet is dat het niet lukt. Het feit dat het niet lukt, wordt veroorzaakt door een ander, dieperliggend probleem. Namelijk dat je bang bent dat het niet lukt.
De angst voor mislukking zorgt ervoor dat je iedere keer opnieuw dingen uitstelt. Dat je stopt bij de eerste de beste scheet die dwarszit of dat je blijft zoeken naar de perfecte methode. En dat komt omdat je brein krampachtig probeert om het gevoel dat je ervaart als je faalt te vermijden. Dat is de reden dat je steeds weer vastloopt. Vaak al voor de lunch. Het heeft dus helemaal niets te maken met een gebrek aan wilskracht. Het heeft alles te maken met hoe je oerbrein werkt.
In deze podcast leg ik je het mechanisme uit. Ik leg je uit hoe de angst voor de angst er juist voor zorgt dat je iedere keer opnieuw je grootste angsten creëert. En ik geef je tips hoe je hiermee om kunt gaan en uit deze eindeloze angstspiraal kunt stappen.
Veel luisterplezier!
Als je bang bent dat het niet lukt
Daar ben ik weer. En wat een week is het geweest zeg! Afgelopen zondag heb ik live de workshop gegeven over The Feminine Way of Eating. Heel veel van jullie hebben daaraan deelgenomen. Het was echt een feest van herkenning voor de meesten van jullie. En daar ben ik blij om. Want het enige dat ik wil is dat vrouwen weer vrij en vooral blij zijn. Met zichzelf, met hun lichaam en met hun leven. Dat is waarom ik doe wat ik doe.
Waarom ik iedere dag opnieuw mezelf opsluit in mijn kleine kamertje hier op de bovenverdieping van ons huis om iedere week een nieuwe podcast te schrijven, iedere maand een nieuwe Masterclass te maken voor de membership, iedere week nieuwsbrieven en content te schrijven voor social media. Om te schrijven aan mijn nieuwe boek dat volgend jaar voorjaar uitkomt. Om de opleiding voor Feminine Way of Eating professionals te ontwikkelen. En dus om de workshop te ontwikkelen. En nu is ie klaar en beschikbaar op de website.
De workshop is een cursus die je kunt gebruiken voor zelfstudie. Dat betekent dat je hem kunt volgen wanneer je wilt en wanneer je er klaar voor bent. In de workshop ga je een van de belangrijkste basisinzichten leren als het gaat over eten op de vrouwelijke manier. Namelijk hoe je de drie basisbehoeften van je VROUWELIJKE oerbrein kunt voeden. Want wanneer je dat niet doet, dan blijft je oerbrein je keer op keer richting eten sturen. Ook al weet je exact hoe het werkt met voeding en ook al ben je net lekker bezig. Als eten een ding voor je is, dan zal je oerbrein je automatisch naar eten sturen zodra één van de drie basisbehoeften in gevaar dreigt te komen. In de workshop krijg je van mij een diepgaand inzicht in waarom dat is. Zodat je gaat begrijpen dat het nooit aan jou heeft gelegen dat het niet lukt. Dit is de belangrijkste reden waarom je steeds weer terugvalt. En wat ik je in de workshop ook ga leren zijn twee technieken die je gelijk kunt gaan oefenen en waarmee je direct alle drie de basisbehoeften van je oerbrein gaat voeden. Iedere dag opnieuw. Daardoor krijg je gelijk rust in je hoofd en in je lichaam.
Dit moet eerst voordat je welk gezondheidsplan dan ook voor jezelf gaat doorvoeren. Want zolang je dit niet begrijpt, blijf je de dingen op de mannelijke manier doen en daardoor blijf je iedere dag opnieuw de drie basisbehoeften van je vrouwelijke oerbrein in gevaar brengen. Waardoor je oerbrein je vroeg of laat gewoon weer laat eten. En zo blijf je gevangen in die eindeloze eet-dieet-spiraal. De workshop is vanaf nu beschikbaar, dus als je hem wilt volgen, ga dan naar carolavanbemmelen.nl en daar kun je hem aanschaffen. Met de workshop komt ook iedere maand een live groepscoachsessie waarin we samen de vaardigheden gaan oefenen die ik je leer in de workshop. Want het is natuurlijk leuk om allerlei kennis op te doen, maar daar heb je helemaal niets aan als je het niet integreert in je dagelijkse leven. En wat je van mij krijgt als bonus als je mee gaat doen, is een prachtig e-book over vertragen op de vrouwelijke manier. Dat gaat niet over mediteren, ademhalingsoefeningen of yoga, want dat zijn alle drie mannelijke manier van vertragen. In het e-book ga ik je de vrouwelijke manier van vertragen leren. Dus mocht je mee willen doen aan de workshop, ga dan naar carolavanbemmelen.nl. Daar vind je alle informatie en kun je hem kopen en je kunt er gelijk mee aan de slag. En ik beloof je: het zal een eye-opener voor je zijn die je gaat helpen om los te breken uit de hele mannelijke aanpak van eten en diëten.
Goed, dan over naar de podcast van deze week. En daarin wil ik een belangrijk inzicht met je bespreken dat ik de afgelopen weken heb gehad. In de voorbereidingen op de workshop heb ik gesproken met een behoorlijk aantal vrouwen over waar ze nou tegenaan lopen als het gaat over eten. En wat ik het meeste heb gehoord is: ik weet hoe het werkt, ik weet meer dan menig diëtiste, maar ik doe het niet. Of: ik doe het wel even en daarna zakt het weer weg. Of: ik begin heel goed in de ochtend, maar in de avond als ik moe en uitgeput op de bank plof krijg ik zo’n zin in van alles dat ik alles wat ik de hele dag zo goed heb gedaan weer om zeep help.
Misschien herken je het zelf ook wel. En doordat dit steeds opnieuw gebeurt door de jaren heen, verlies je langzaam maar zeker het vertrouwen in jezelf. Iedere keer als het mislukt baal je van jezelf en vind je jezelf een loser. Je vraagt je af waarom het andere vrouwen wel lukt en jou niet. Waarom je toch weer die halve snoepla leeg staat te eten terwijl je weet dat het niet goed voor je is. En dat je gewoon niet kunt stoppen en steeds meer in paniek raakt omdat je weet dat de weegschaal morgen ongenadig zal zijn voor je.
En ik heb hier de afgelopen weken echt over nagedacht. Ik heb echt mezelf constant de vraag gesteld, wat is hier nu echt het probleem? Wat is het probleem achter het probleem? Waarom blijven we dit doen ondanks het feit dat we prima weten hoe het werkt. En ineens bedacht ik me dat het helemaal niet gaat over het feit dat het niet lukt. Het feit dat het niet lukt om je aan je gezonde voornemens te houden is niet het probleem. Het is de angst voor het feit dat het niet lukt. Omdat je al die jaren de ervaringen hebt opgestapeld dat het niet lukt om je aan je afspraken met jezelf te houden heb je in jezelf een diepe, onbewuste angst ontwikkeld voor het feit dat het niet lukt.
Want wanneer het niet lukt, dan voelt dat verre van prettig. Het voelt gewoon kut. Je baalt van jezelf, je bent teleurgesteld in jezelf en vooral: je schaamt jezelf kapot. Je durft niet meer aan de buitenwereld te vertellen dat je weer bent begonnen met de zoveelste poging. Omdat je niet meer de meewarende blikken wilt zien van mensen die denken: het gaat haar toch niet lukken. Of omdat je weet dat de mensen achter je rug om tegen elkaar zeggen: daar gaat ze weer, wordt toch niets. Maar ook omdat je dan in ieder geval niet hoeft te vertellen dat het weer niet is gelukt als het weer verkeerd is gegaan. Het grote probleem met angsten is echter dat je ze altijd waarmaakt. Dus het feit dat je bang bent dat het weer verkeerd gaat zorgt ervoor dat het weer verkeerd gaat. Dus het falen zelf is niet het probleem, het is de angst voor het falen. En dat komt door wat we dat falen laten betekenen.
Je hele manier van handelen is er dus op gericht om te voorkomen dat je faalt. En wat is de beste manier om dat te voorkomen: juist, gewoon niet beginnen. Of stoppen zodra er ook maar een scheet dwarszit. Of de dingen half doen en er niet helemaal voor gaan. Je kunt namelijk beter half falen dan helemaal. Of jezelf constant saboteren. Of de dingen zo perfect willen voorbereiden dat je nooit start. Omdat er nooit het juiste moment is.
Maar het punt met al deze dingen is, dat ze er juist voor zorgen dat het niet gaat lukken. Zie je dat hier de angst voor het falen ervoor zorgt dat je jezelf al direct vanaf de start in een onmogelijke positie zet? Al die dingen die je doet uit angst dat het niet lukt, zorgen ervoor dat het niet lukt. Het is dus niet omdat je het niet kunt. Of omdat je zwak bent. Maar omdat je jezelf onbewust hebt vastgezet in een patroon waarin je steeds opnieuw aan jezelf bevestigt: zie je wel, het lukt me niet. Waardoor je steeds banger wordt dat iets niet lukt voordat je er überhaupt aan bent begonnen. En het heeft er alles mee te maken dat je brein bang is om te falen.
Vanuit de oertijd gezien is dat natuurlijk heel logisch. Je oerbrein is gemaakt om ervoor te zorgen dat je je veilig voelt. En dat betekent dat je oerbrein van nature angstig is en constant op zijn hoede. Je weet immers maar nooit waar de dreiging vandaan komt. Dus wanneer je al jarenlang vastzit in een patroon waarin je niet goed voor jezelf zorgt, of waarin je steeds opnieuw begint en vervolgens weer uit de bocht vliegt, dan is dat wat je brein kent. Je oerbrein raakt gewend aan het bijna falen gevoel dat je steeds opnieuw creëert. En doordat dit gevoel vertrouwd voelt voor je oerbrein, is dat voor je oerbrein de veilige optie.
Elke keer dat je iets nieuws probeert—een andere manier van eten of een nieuwe gewoonte—roept dat onzekerheid op. En onzekerheid voelt als gevaar. Je brein weet niet of het lukt, dus het probeert je terug te trekken naar het bekende. En dat doet het door de angst voor het falen groter te maken. Waardoor je steeds meer in gevecht raakt met jezelf.
Want er lopen eigenlijk twee dingen:
Het eerste is dat je bang bent om te falen. Dat je bang bent dat het niet lukt en dat je daarom er maar niet meer aan begint of jezelf gaat lopen saboteren als je net lekker op weg bent.
Het tweede is dat je brein min of meer verslaafd is aan het gevoel dat het toch weer verkeerd gaat en het je in die richting stuurt. Door de angst voor het falen steeds groter te maken. Door je gedachten te laten denken als:
- Wat als ik het niet volhoud?
- Wat als het wéér niet lukt?
- Wat als ik begin en het gaat verkeerd?
En dat betekent dat des te beter je op weg bent, des te groter de kans is dat je brein je uit de baan probeert te halen. Dus hoe je het ook wendt of keert: wanneer dit onbewuste proces loopt in je brein, gaat het vroeg of laat altijd verkeerd.
Het gaat óf verkeerd doordat je er niet eens aan begint. Of het gaat verkeerd terwijl je net lekker bezig bent en weleens succesvol zou kunnen worden. Omdat je het gevoel van falen niet wilt ervaren …
- Stel je dingen uit (ik begin maandag. Of volgende maand.
- Zoek je steeds iets nieuws (Misschien werkt déze methode wél in één keer.)
- Stop je zodra het moeilijk wordt (“Zie je wel? Ik kan dit niet.”)
- Saboteer je jezelf onbewust (Je eet die koekjes terwijl je het niet wilt, ‘zodat het toch al mislukt is’ en je niet meer je best hoeft te doen.)
Dit voelt misschien alsof het gewoon ‘je patroon’ is. Maar in werkelijkheid is dit het beschermingsmechanisme van je brein in actie. Want je probeert niet slank of gezond te worden. Je probeert een gevoel van falen te vermijden. En dát is waarom je vastloopt. Je probeert te vermijden dat je faalt en daardoor faal je al op voorhand.
De angst voor de angst creëert exact datgene waar je zo bang voor bent.
En weet je: het enige waar je bang voor bent is een emotie. Het enige waar je bang voor bent is de emotie die je ervaart als je hebt gefaald. Het enige waar je bang voor bent is het ervaren van een gevoel. Het gevoel van schaamte, het gevoel van frustratie, het gevoel van boosheid, het gevoel van teleurstelling, het gevoel van angst het gevoel van verdriet. Dat is waar je bang voor bent. Meer is het niet. En om dat gevoel niet te hoeven ervaren saboteer je jezelf al op voorhand of stel je dingen uit of stop je zodra het moeilijk wordt. En het bizarre aan het verhaal is dat juist dit gedrag ervoor zorgt dat je het gevoel dat je zo krampachtig probeert te vermijden steeds opnieuw blijft ervaren.
Dat is hoe het werkt met angst. Alle dingen die je doet of niet doet uit angst voor, zorgen ervoor dat je steeds opnieuw je grootste angsten waarmaakt.
Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig doorbreken. De eerste belangrijke stap in het verhaal is dat je begrijpt dat je bang bent en wat je doet vanuit deze angst. Wanneer je dat gaat zien, heb je het grootste deel van de oplossing al te pakken.
Het tweede deel is dat je leert omgaan met de angst. En wat hierbij helpt is dat je je oerbrein ziet als een bange peuter van drie jaar. Hoe ga je om met een bange peuter? Niet door hem te pushen of door boos te worden. Ook niet door het gevecht met hem aan te gaan. De beste manier om een bange peuter te kalmeren is door de angst er te laten zijn. Dus als je voelt dat je bang bent, laat het er zijn. Duw de angst niet weg. Probeer niet om positief te denken. Stop met jezelf te forceren om gemotiveerd te blijven. Zeg gewoon tegen jezelf: ok, ik ben bang dat het niet lukt.
Angst is een emotie en hoe het werkt met emoties is, dat ze verdwijnen als je ze er laat zijn. Als je ze durft te ervaren. En het grappige is, dat wanneer je dat doet, dat het eigenlijk heel erg meevalt. Een emotie duurt namelijk maximaal 90 seconden. Als je hem tenminste gewoon door je heen laat stromen. Zonder ertegen tegen vechten en zonder jezelf erin vast te zetten. En dat is wat de meeste mensen doen. De meeste mensen gaan het gevecht aan met hun emoties. Door ze weg te duwen, door ze niet te willen ervaren, door ervoor op de vlucht te gaan. Door erover na te denken in de vorm van gedachten als:
- Zie je wel, het lukt me niet
- Heb ik weer
- Waarom gaat het steeds verkeerd
Of door erover te praten of er een verhaal omheen te bouwen. Waardoor ze eindeloos duren. Maar wanneer je je angst er gewoon gaat laten zijn, zonder ertegen te vechten, heeft ie geen macht meer over je en is ie in een paar minuten verdwenen.
Wat verder belangrijk is om te weten is, dat falen een concept is in je brein. Falen bestaat namelijk helemaal niet. Ik ben bang dat ik faal is een gedachte. Net zoals ik heb gefaald. Maar weet dat je juist moet falen, zelfs heel veel moet falen om te kunnen winnen. De meest succesvolle mensen op de wereld zijn de mensen die veel hebben gefaald. Want wanneer je faalt, dan leer je altijd iets nieuws. Je leert namelijk wat niet werkt waardoor je je aanpak kunt aanpassen en weer iets nieuws kunt proberen. Net zolang tot het werkt. Dus mijn advies aan jou is om vanaf nu niet meer te zeggen dat je hebt gefaald, maar dat je hebt geleerd. Of je leert of je wint. Dat is een veel betere uitspraak. Falen bestaat niet. Je faalt alleen als je stopt.
Niemand verandert in één keer. Veranderen is het proces van het leven. Of iets groeit of iets gaat dood. Stilstand bestaat niet. Stilstand is wel wat je brein graag wil omdat je brein denkt dat het veiliger is als alles blijft zoals het is. Maar wanneer alles blijft zoals het is, dan ga je heel langzaam achteruit.
Dus ga kijken wat je allemaal hebt gekoppeld aan falen. Welke betekenis heeft falen voor jou? Wat betekent het voor jou als je faalt? Op de korte termijn is het waarschijnlijk een rotgevoel, maar wat brengt het je op de langere termijn? Al die dingen die je nu leert omdat je iedere keer opnieuw plat op je bek gaat, die gaan zich op de langere termijn uitbetalen. Als je tenminste de lessen leert uit iedere keer dat je valt. Als je leert van de dingen die niet werken. Want wanneer je dat doet, dan ga je uiteindelijk winnen. Want: des te meer je faalt des te meer je leert en des te meer je uiteindelijk wint.
En weet: je bent al perfect. Als je niet perfect was geweest dan was je hier nu niet geweest. Je lichaam is ook perfect, zelfs al vind je er van alles van. Jouw lichaam zoals het nu is, op dit moment is een perfecte weerspiegeling van alles wat er gebeurt in je brein. Net zoals je leven dat is. En als het totaal niet is zoals je wilt dat het is, dan is dat niet omdat je hebt gefaald. Dan is dat omdat je nog steeds aan het rennen bent voor de angst om te falen. Omdat je nog steeds bang bent dat het niet lukt. Maar wanneer je bereid bent om te gaan kijken naar waarom het nog niet is gelukt, dan ga je samenwerken met je lichaam en met je leven. Dan ga je steeds meer de feedback van je lichaam en de wereld om je heen gebruiken om de verbinding met jezelf te creëren. Om jezelf te ont-dekken. En om de beste versie van jezelf en van jouw leven te creëren.
Ik heb het al gezegd: de workshop over The Feminine Way of Eating is vanaf nu beschikbaar op de website. Mocht je ook willen leren hoe je jezelf kunt gaan voeden op de vrouwelijke manier, volgens de basisbehoeften van je vrouwelijke oerbrein, dan ben je van harte welkom. Ga naar carolavanbemmelen.nl daar vind je alle informatie en kun je je aanmelden.
Wil jij ook gaan eten op de Vrouwelijke manier?
Doe dan mee aan...
The Feminine Way of Eating
WORKSHOP
Ontdek in één uur hoe je als vrouw 40+ kunt gaan eten op een compleet nieuwe, vrouw-vriendelijke manier die naadloos aansluit bij hoe jouw VROUWELIJKE oerbrein werkt.
Zodat je eindelijk stopt met jezelf saboteren. En je je vanaf nu iedere dag zonder problemen kunt houden aan jouw gezonde Plan voor jezelf. Zonder dieet, controle of restricties...
(Want als vrouw werkt het niet om je eetgedrag te willen controleren op de mannelijke manier. Jouw VROUWELIJKE oerbrein werkt totaal anders. En zodra je dat begrijpt verandert alles...)